Resepi Nasi Lemak Ini Dapat Lebih 30,000 Share Dan Mungkin Mengubah Ekonomi Hidup Anda.. Ins'Allah ..
Resepi kali ini merupakan perkongsian daripada Noorastella Muhamma di group Facebook Masak Apa Hari Ini dan apa yang menarik lagi, Noorastella sudah menyediakan step by step penyediaan nasi lemak dalam kuantiti yang banyak sekaligus memberi peluang kepada anda untuk membekalkan nasi lemak bungkus secara kecil-kecilan.
Menurut Nooastella, resepi yang dikongsikan ini adalah rutin hariannya yang menghasilkan 200 bungkus nasi lemak setiap hari.
“Semoga bermanfaat buat kawan-kawan. Berniagalah dgn penuh keyakinan. Mudahan kita semua di murahkan rezeki yang halal,” katanya dalam perkongsian tersebut. Okay, jom ikuti satu persatu cara penyediaan nasi lemak ini. Step by step menarik sebab ada gambar, malah siap ada rahsia dan tips berguna untuk anda.
1Kita Mulakan Dengan Cili Kering
2Gunting Cili Kering Halus Halus Supaya Lembut Ketika Direbus
3Rebus cili kering dlm kuali. Tambahkan satu senduk minyak masak bertujuan supaya cili kering cepat lembut dan masak
4Rebus cili kering sampai kembang. Sentiasa kacau utk pastikan cili kering masak dgn seimbang
5Bila sudah cukup kembang, tapis cili kering dan cuci bersih
Di dalam jeraian tapisan, biarkan air paip mengalir sambil gaul cili kering menggunakan senduk. Ini bagi mengelakkan jari pijar.
6Blend cili kering sampai betul-betul hancur dan halus
Mengikut kuantiti 8 mangkuk cili kering yg sy gunakan, proses blender sy sebanyak 5 kali. Simpan dlm besen dan ketepikan.
7Kemudian, sediakan bahan-bahan utk menumis sambal
Bwg besar 8 biji
Bwg putih 3 labu
Serai 6 batang
Kunyit hidup sebesar jari kelingking
Halia sebesar ibu jari
Belacan 1 1/2 inci di bakar
Serbuk cili 6 sudu mkn
8Potong halus semua bahan2 tumis supaya memudahkan proses blend
9Tumis Guna Minyak Masak
10Masukkan sekali serbuk cili. Kemudian blend sampai halus
11Tumis Sambal Nasi Lemak
12Masukkan bahan tumis yg di blend halus
13Tumis sampai garing dan terbit minyak/pecah minyak
14Kemudian masukkan cili kering yg sudah di blend awal td
15Masak sambal sampai terbit minyak
Kepekatan sambal mengikut citarasa msg2. Jika terlalu pekat, tambah air sehingga mencapai kepekatan sambal yg sesuai. Sambal yg sedap adalah sambal yg di masak dgn waktu lama. Kebiasaan sy, sambal ini sy sediakan pd waktu mlm. Jadi sebelah subuh sambal hanya perlu di panaskan dan fokus pada nasi pula.
16Inilah sambal yg telah siap
17Skg beralih pada penyediaan nasi pula
18Cuci beras berkali-kali sampai betul bersih
19Penyediaan Nasi
Halia sebesar ibu jari
Serai 4 btg
Beberapa helai daun pandan yg di simpul
20Tuang beras dan bahan-bahan lain dlm kuali besar. Masukkan air 2 inci dr permukaan beras
21Utk 10 mangkuk beras ini, sy gunakan 1 liter santan kara. Santan ini memang best sebab ianya pati santan yg sgt pekat
22Masukkan 2 senduk minyak masak. Bertujuan supaya nasi lembut, berkilat dan berderai sebiji-biji. Kemudian masukkan garam dan gula
23Masak sehingga air kering
24Sementara menunggu nasi kering di dalam kuali, panaskan periuk kukusan
Sy suka taburkan beberapa helai daun pandan di bawah permukaan periuk utk aroma nasi yg wangi.
25Bila nasi sudah kering, gunakan pinggan utk transfer ke dlm periuk kukusan yg sudah di panaskan
26Transfer nasi dr kuali sampai habis
27Inilah nasi lemak yg telah masak. Selalunya masa mengukus adalah 40 minit
28Petua Berharga Yang Anda Perlu Beri Perhatian
-Timun yg di gunakan utk nasi lemak.
Selepas potong, masukkan ke dalam peti sejuk. Ini bertujuan mengelakkan timun dr berair yg akan merosakkan nasi. Keluarkan timun apabila tiba waktu utk menggunakannya.
-kacang goreng.
Jemur kacang di bawah matahari. Ini kerana kacang yg terbungkus dlm plastik akan berbau hapak dan agak lembab. Bila kacang di jemur sblm goreng, kacang yg terhasil sgt rangup.
-ikan bilis.
Ketika ingin menggoreng ikan bilis, masukkan beberapa hirisan bawang putih. Petua ini berguna utk mengetahui samada ikan bilis cukup masak atau belum. Bila hirisan bwg putih sudah garing, maknanya ikan bilis pun sudah cukup masak.
-telur rebus.
Selepas siap merebus telur, ketika sudah matikan api, masukkan beberapa sudu cuka masakan dan tutup sekejap periuk. Ini bagi memudahkan proses pengupasan telur.
Blogger Comment
Facebook Comment