Pekerjaan Chef sekarang semakin dipandang tinggi oleh orang ramai.
Ini ditambah lagi dengan kemunculan rancangan realiti TV seperti MasterChef yang secara tidak langsung menaikkan lagi martabat chef.
Kalau kita makan ke restoran mewah atau di hotel pasti chef di situ akan memakai topi yang tinggi, tapi ada juga yang rendah dan ada yang sederhana. Ada beza ke topi ni tinggi rendah?
Ini jawapannya:
1. Tujuan Utama
Topi ini bermaksud pengalaman yang dimiliki chef ini. Semakin tinggi topi mereka, bermaksud mereka sudah banyak pengalaman. Ketinggi chef juga membawa maksud position chef tersebut.
2. Jaga Kebersihan
Mana-mana restoran pun kita pergi seharusnya tukang masak memakai penutup kepala demi menjaga kebersihan terutama rambut yang boleh gugur bila-bila masa, jadi sama juga seperti chef.
3. Keselesaan
Topi Chef dibuat dengan cara yang membolehkan pelesapan haba dan peredaran udara untuk memastikan kepala tukang masak sejuk. Jadi mereka tak perlu risau tentang berpeluh ketika masak.
Sumber: Era.Fm
Blogger Comment
Facebook Comment